Varanasi este unul dintre cele mai vechi orase din India si din lume. Primile mentiuni documentare despre acesta (numit candva si Benares) apar in scrierile budiste si in vestita epopee indiana Mahabharata. Dar inceputurile sale sunt cu mult mai vechi, pierzandu-se undeva in "noaptea timpurilor" , in acea inefabila vreme in care mitul si istoria se confunda sau nu se disting intre ele.
Date istorice:
In secolul al VIII-lea
i.Hr., Varanasi este capitala statului Kashi, stat ce va insa anexat, in sec al V-lea
I.Hr. de Regatul Magadha. In timpul dinastiei Gupta (320-550), orasul se afirma ca un stralucit centru cultural si religios, devenind orasul sfant al hinduismului.
Conform unei traditii, cei 2 afluenti ai Gangelui, Varuna si Assi, care-l incadreaza, ar fi luat nastere din trupul fiintei primordiale, desigur la inceputurile lumii. De aceea, Varanasi este socotit cel mai sfant loc de pe pamant. Prin valorile sacre cu care e investit de bogata mitologie indiana, Varanasi este chiar centrul universului, axis mundi, un loc in care spatiul si timpul sunt abolite sau se contopesc, facand posibila comuniunea omului cu divinitatea.
Insa adevarata sa viata ii este data de multimea "pestrita" de pelerini veniti pentru a se scalda in apele purificatoare ale Gangelui. De altfel, in ultima decada a lunii octombrie, la Varanasi se desfasoara si un festival al Gangelui, o sarbatoare care nu are o dat precisa, dinainte stabilita.
Acest album nu are incă nici un comentariu.